Vadászjegy érvényesítés 2020/21

2020.01.02 14:37

Tudnivalók a 2020/2021. vadászati évre vonatkozó vadászjegy érvényesítéssel kapcsolatban

 

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Vadászkamara) Elnöksége döntött arról, hogy a vadászjegyek formai megjelenésével kapcsolatban  áttér a régóta igényként megfogalmazott, személyi okmányok méretével és kialakításával azonos vadászjegyre, az úgynevezett „plasztik”kártyákra.

A jogszabályi változások és a gyártási munkálatok figyelembevételével 2020. év folyamán a papír alapú vadászjegyek cseréjére fog sor kerülni, valamint az ütemezés szerint 2021. évtől kezdődően lehetőség lesz a vadászjegyek online (interneten keresztüli) sorban állás nélküli, otthonról történő érvényesítésére is, természetesen megtartva a személyes érvényesítés lehetőségét is.

A magyar vadászoknak nem kerül többletdíjba, költségbe a kártyák kiállítása és legyártása, azok a Vadászkamara költségvetéséből lesznek finanszírozva.

Várhatóan 2020. utolsó hónapjaiban díjmentesen megtörténik a vadászjegyek cseréje, azonban ennek első lépéseként a Vadászkamara ügyviteli és tagnyilvántartó szoftvere kerül lecserélésre, melynek kapcsán adategyeztetés szükséges.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden vadásznak szükséges személyes adatait egyeztetnie a Vadászkamara lakhelye szerint illetékes Területi Szervezeténél.

Annak érdekében, hogy az adategyeztetés a legkevesebb utánajárással, kényelmetlenséggel legyen megvalósítható és elegendő legyen egyszer felkeresni a területi Szervezetet, ezt a munkát a vadászjegyek évenként esedékes érvényesítéséhez igazította a Vadászkamara.

A vadászjegyek 2020/2021. évi érvényesítésénél (váltásánál) tehát az alábbiakra kell figyelemmel lenni:

A honlapunkról (a cikk alján szereplő hivatkozásokra kattintva) letölthető adategyeztetési lapot kinyomtatva és kitöltve, aláírva szíveskedjen magával hozni a Tisztelt Vadásztárs (külön sport- és hivatásos vadász adategyeztetési lap).  Ha ezt nem teszi, úgy a Területi Szervezetnél a vadászjegy érvényesítés során természetesen kitöltheti és aláírhatja az adategyeztetési lapot, de nagyban gyorsítja az ügyintézés menetét az előre kitöltött adatlap.

Megbízott személyen keresztüli jegyváltásnál arra kell figyelemmel lenni, hogy a honlapról letöltött formanyomtatványt a teljes adattartalommal kitöltve, aláírva kell a Területi Szervezetnek eljuttatni.

Az adatlapon kötelezően kitöltendő, valamint * szimbólummal megjelölt, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló mezők találhatók, mint ahogyan ezek az adatlapon is feltüntetésre kerültek. Kérjük a Tisztelt Vadásztársakat, hogy lehetőség szerint a teljes adatlapot szíveskedjenek kitölteni, ugyanis ez biztosítja a Vadászkamara jelenlegi és jövőben tervezett szolgáltatásait, úgymint a megyei hírlevelek eljuttatását, az új vadászjegyek postázását, a Vadászkamara, vadászat és vadgazdálkodás híreivel kapcsolatos tájékoztatást és a Vadászkamarával való kapcsolattartást.

Fentieken túl a vadászjegyváltás a szokásos módon zajlik a 2020-as év elején, még papír alapú vadászjegy érvényesítésével zárul.

 

Vadászjegyváltással kapcsolatos fontos tudnivalók összegezve:

Vadászjegy érvényesítés 2020/2021. vadászati évre:

  • 2020. január 2-től 2020. február 28-ig, a Vadászkamara illetékes Területi Szervezetének ügyfélfogadási rendje szerint (vadászjegyet érvényesíteni, váltani természetesen egész évben lehet, de aki március 1-ig nem rendelkezik érvényes vadászjeggyel, szabálytalanul tartja vadászfegyvereit, bevonhatják fegyvertartási engedélyét); 
  • hagyományos papír alapú vadászjegy érvényesítése;
  • szükséges dokumentumok:
    • adategyeztetési lap leadása
    • biztosítás kötése esetén nyilatkozatok leadása
    • vadászjegy
    • személyi igazolvány (+lakcím kártya)
  • ajánlott dokumentum (adategyeztetéshez):
  • fegyvertartási engedély
  • vadászjegy:             20.000 Ft
  • kamarai tagdíj:      4.000 Ft (70 év felett díjmentes)
  • biztosítás:                1.000 Ft (emelt díjas biztosítás 2.000 Ft)
  • díjtételek:

Az új típusú vadászjegyek kiadása („plasztik” kártya), régiek cseréje:

  • 2020. december 31-ig
  • a vadásznak ezzel további teendője nincs, az adategyeztetés alapján postázzuk a vadászjegyet
  • az ezzel járó költségeket a Vadászkamara finanszírozza

Online vadászjegyváltás lehetősége:

  • 2021. január 1-től

Fenti intézkedések összességében azt a célt szolgálják, hogy a vadászjegyváltás 2021. évtől kezdődően otthonról is elintézhető legyen, az adatok megadásával hosszútávon csökkentse a Vadászkamara a vadászok adminisztrációs terheit, jövőre  kiválthatók legyenek a tavalyi évtől kötelezően bevezetett biztosítási nyilatkozatok, valamint a Vadászkamara szolgáltatásait bővíthessük a Vadásztársak, kamarai tagjaink felé. Ebben kérjük Vadásztársaink együttműködését, türelmét és megértését.

A vadászjegyváltás időszakáig és annak időtartama alatt Vadásztársaink honlapunkon www.omvk.hu  és Területi Szervezeteinknél folyamatosan tájékozódhatnak a vadászjegyváltás menetéről.

 

Az alábbi dokumentumok közül egyet kell kiválasztani annak megfelelően, hogy a Vadásztárs sport- vagy hivatásos vadász, illetve kézzel vagy számítógéppel kívánja kitölteni az adatlapot.

Sportvadász adategyeztetési lap (kézi kitöltéshez)

Sportvadász adategyeztetési lap (számítógépes kitöltéshez)

Hivatásos vadász adategyeztetési lap (kézi kitöltéshez)

Hivatásos vadász adategyeztetési lap (számítógépes kitöltéshez)